Barn och yoga

Yogadjuren bygger helt och hållet på en passion och stark vision om att hjälpa familjer att hantera småbarnsåren som vi vet kan vara supertuffa. Det handlar om att underlätta vardagen för både stora och små och att rusta barnen inför framtiden.

Forskning visar att yoga har positiva effekter på barns hälsa, det gör dem mindre stressade och ängsliga, ökar deras koncentrationsförmåga, hjälper dem utveckla en positiv kroppsmedvetenhet och bättre motorik samt stärker deras immunförsvar. Det betyder alltså att yoga stärker både insida och utsida och gör barnen stabila i både kropp och knopp. Häftigt eller hur?!

Detta gäller givetvis även vuxna och därför tycker vi att familjeyoga är en helt fantastisk aktivitet som är bra på många plan. Och ännu bättre om den går att få till på hemmaplan, den bästa yogan är den som blir av och livspusslet är kanske inte alltid helt enkelt att lösa med hundra olika aktiviteter. Lite yoga är tusen gånger bättre än ingen yoga!

Vi får ofta frågan vad skillnaden är på gympa och yoga. Det enkla svaret är andningen. I yoga är andetaget centralt och vi rör oss i takt med att vi andas. Detta gör att hela kroppen arbetar som en helhet och att vårt parasympatiska system aktiveras vilket gör oss lugna och avslappnade. Att lära sig andas medvetet är en superkraft. En kraft som kan plockas fram när vi blir rädda, osäkra eller drabbas av andra stora känslor, med andra ord ett mycket viktigt och bra redskap när vi är barn, tonåringar och även som vuxna. Barn som lär sig hantera stress vid tidig ålder kommer garanterat må bättre som vuxna.

Att det är lustfyllt är också otroligt viktigt tycker vi! Livet är så allvarligt hela tiden och vi önskar att yogamattan ska vara en frizon där kreativitet och bus är välkommet. Därför ska barnyoga vara pekpinnefri och tillåtande. Det finns egentligen inga rätt och fel, antal spelar ingen roll eller vilken fot som är fram, det viktiga är att barnen rör på sig, har kul och inte tycker att det är för svårt.

Vi vuxna som står bredvid kan påminna om att andas och fråga hur det känns i kroppen, för att leda barnen rätt och hjälpa dem knyta ihop andningen, kroppen och känslorna. Och så ska vi givetvis vara med själv! Barn gör ju som vi gör, inte som vi säger.

Lycka till på mattan (eller i soffan, sängen eller på golvet, det spelar ingen roll) och kom ihåg att vi alla är barn inuti.